משרד עורך דין הוצאה לפועל ופשיטת רגל

שיקים חוזרים

שיקים חוזרים - תוכן עניינים

גביית שיקים חוזרים

גביית שיקים חוזרים (צ'קים חוזרים) היא משימה לעורך דין הוצאה לפועל מקצועי. יש לכם שיק חוזר ביד? מה עושים? כיצד נעשית מלאכת גביית שיקים חוזרים?

✔ משרד עורכי דין אבי סלמן משנת 2007 – שירות גביית צ’קים חוזרים לחברות, בעלי עסקים וללקוחות פרטיים.

✔ ניסיון אדיר באלפי תיקים ובייצוג בהתנגדויות לביצוע שטר בבתי משפט.  

✔ יחס אישי וצמוד, שקיפות מלאה לאורך כל חיי תיק ההוצאה לפועל.

✔ פתיחת תיק הוצאה לפועל מיידית מהיום להיום.

✔ גביית חובות בפריסה ארצית. ייעוץ ראשוני ללא התחייבות.

✔ תשלום שכ”ט מבוסס הצלחה!

חייגו כעת או השאירו פרטים בטופס או בוואטסאפ ונשמח לעמוד לרשותכם!

עורך דין שיקים חוזרים אבי סלמן
עורך דין שיקים חוזרים אבי סלמן
גרשון פישקוב
גרשון פישקוב
Read More
האמת פגשתי עורך דין מיוחד אחראי שגבה את הסכום כסף מהשיקים ממש מהר שלט יפה בהליך וקיבלתי יחס אישי יפה מאוד !
ליאל דוד
ליאל דוד
Read More
תודה רבה שעזרת לי לגבות את הכסף שלי במהירות. ממליץ בחום!
יוסי ראובני
יוסי ראובני
Read More
מספר 1 בארץ בהוצל"פ.עזר לי הרבה.
דיאנה אזבל
דיאנה אזבל
Read More
אדם מקצועי ונהדר תודה מטורונטו
אלונה
אלונה
Read More
שירות אמין וגורם להרגשת ביטחון ללקוח. מרוצה מאוד
Previous
Next

שיקים חוזרים מכת מדינה

צ’קים ושיקים לביטחון הם אמצעי תשלום שכיח במדינת ישראל. רובנו ככולנו, ובפרט חברות ובעלי עסקים, עושים שימוש יומיומי בשיקים כאמצעי תשלום נוח. לדאבוננו, התופעה של שיקים חוזרים (בעגה המשפטית “שיקים שחוללו”) היא נפוצה, ולעתים קרובות מאלצת לפעול לגביית חובות שיקים חוזרים בהוצאה לפועל. סעיף 73(א) לפקודת השטרות [נוסח חדש] מגדיר “שיק” כ”שטר חליפין משוך על בנקאי ובר-פירעון עם דרישה”. למעשה, שיק הוא מתן הוראה של נותן השיק (מוגדר “מושך” השיק) שחתם על השיק, לסניף הבנק שלו (“הנמשך”), לשלם את הסכום הנקוב בשיק, בתאריך הנקוב בשיק, לאדם פלוני שנרשם כמוטב בשיק (“הנפרע”). במצב דברים תקין, הבנק מכבד את הוראת הלקוח לתשלום השיק והשיק נפרע. אלא שלעתים קרובות הבנק דוחה את הוראת התשלום ממגוון סיבות, והתוצאה היא שיק חוזר. שיקים חוזרים בהוצאה לפועל

מעוניינים לגבות שיקים חוזרים? השאירו פרטים ונשיב בהקדם:

מדוע שיקים חוזרים? הסיבות להחזרת שיקים

שיקים חוזרים מסיבות מגוונות, כגון: אין כיסוי מספיק בחשבון נותן השיק (המושך); ביטול השיק ע”י המושך; סיבות טכניות, למשל היעדר חתימה על גבי השיק או תיקון על גבי השיק; חשבונו של הלקוח הוגבל; עבר זמנו של השיק, קרי לא הוצג לפירעון על ידי המוטב למעל מ-6 חודשים; ועוד. כמובן שלא ניתן להפקיד בשנית שיק שחזר, למעט מקרים נדירים של טעות הבנק ממנו נמשך השיק (למשל שיק שחזר אכמ בזמן שכן היה כיסוי לשיק) , או אז ניתן באישור הבנק הנמשך,  להפקיד את השיק בשנית. מעוניינים בשירות גביית צ’קים חוזרים? חייגו: 077-2042380 עו”ד אבי סלמן – גביית שיקים חוזרים ושטרות חוב לעסקים, חברות ולקוחות פרטיים. 

שאלה שחוזרת על עצמה היא האם ניתן לבטל שיק?

שיקים חוזרים
שיקים חוזרים

ביטול שיק כשמו כן הוא – מושך השיק (בעל החשבון) מוסר הודעה לבנק בו מתנהל חשבונו, במסגרתה הוא מודיע כי ברצונו לבטל שיק או מספר שיקים שנמשכו מחשבונו.

לאחר פעולת ביטול השיק, השיק כמובן יחזור מחמת נ.ה.ב דהיינו “ניתנה הוראת ביטול”.

יצוין, כי במקרים חריגים מאוד מסירת שיקים ללא כיסוי בידיעה שיחזרו, ולאחר מכן מסירת הודעת ביטול, אכן עשויה להוות עבירה פלילית.

יחד עם זאת, בהרבה מקרים פעולה של ביטול שיק היא פשוט פעולה משפטית מכורח המציאות.

הדוגמא הנפוצה ביותר לביטול לגיטימי של שיקים היא במקרה שבו השיקים נגנבו או שיקים שהחתימה בהם זויפה.

מובן, כי בסיטואציות כאלו מוצדק ואף הכרחי להודיע לבנק על ביטול השיקים, מחשש שלא יפרעו.

דוגמא נוספת לביטול מוצדק של שיקים היא במצב של סחורה או שירות ששולמו בשיקים דחויים, אולם הסחורה לא סופקה או שהשירות לא ניתן. במקרה כזה יהיה נכון לבטל את השיקים, כאשר רצוי לעשות זאת באמצעות עורך דין שילווה את התהליך.

לכן, אם צ’ק שנתת חזר בשל ביטול השיק מסיבה מוצדקת, תוכל להגיש התנגדות לביצוע שטר ובמסגרתה להוכיח כי לאוחז אין זכות להיפרע משיקים אלה.

חוק שיקים ללא כיסוי וההשלכות בגין שיקים חוזרים

כדי להרתיע אנשים אשר מושכים שיקים ללא כיסוי ובמטרה לצמצם תופעות של החזרת שיקים, נחקק חוק שיקים ללא כיסוי, תשמ”א-1981. ככלל, משיכת שיקים חוזרים אינה מובילה לסנקציות פליליות כנגד מושך השיק, אולם חוק שיקים חוזרים מונה סנקציות מנהליות “מעין פליליות” כנגד בעלי חשבונות אשר מושכים שיקים ללא כיסוי. כך למשל, אם במהלך תקופה של שנה חוזרים בחשבון בנק מסוים 10 צ’קים (או יותר), החוק קובע כי החשבון יוגבל למשך שנה. החריג הוא, אם חלפו פחות מחמישה עשר ימים בין השיק הראשון שחזר לבין השיק העשירי שחזר, כאשר הרציונל הוא שסיטואציה כזו נחשבת “אירוע חד פעמי” ויוצא דופן שאינו מעיד על דפוס חוזר של מושך השיקים.

מה זה חשבון מוגבל?

המשמעות של חשבון מוגבל היא בראש ובראשונה איסור לעשות באותו חשבון מוגבל שימוש בשיקים. חשוב לציין, כי אם בכל זאת נעשה שימוש בשיקים בזמן שהחשבון מוגבל, השיקים כמובן יחזרו והדבר עשוי להביא לחיוב בעל החשבון בקנס או אפילו מאסר. בנוסף, בעל חשבון מוגבל לא יוכל לפתוח חשבון בנק חדש המאפשר משיכת שיקים, אלא אך ורק חשבון שאינו מאפשר שירות זה. מה הקשר בין שיקים חוזרים לבנק ישראל? מלבד ההגבלה כשלעצמה, בנק ישראל מקבל מהבנקים המסחריים מידע אודות חשבונות מוגבלים. בנק ישראל מפרסם את אותם חשבונות ואת זהות בעלי החשבונות המוגבלים במאגר חשבונות מוגבלים אינטרנטי ייעודי אשר פתוח לעיון הציבור.

ניכיון שיקים – מה זה ומה הקשר לשיקים חוזרים?

פעמים רבות התמורה בגין סחורה או שירות משולמת באמצעות צ’קים דחויים. אותו ספק סחורה או נותן שירות האוחז בשיקים לפירעון דחוי זקוק לכסף מזומן, לכן פונה לבנקים או לגופים חוץ בנקאיים אשר “מנכים” את השיק ונותנים לאוחז בשיק כסף מזומן מיידי במקום, וזאת כנגד עמלה מסוימת מסכום השיק. פעולה זו מכונה “ניכיון צ’קים” דחויים או “פריטת שיקים”, כאשר פריטת שיקים יכול שתיעשה כנגד שיקים פרטיים או שיקים מסחריים. כמובן, שעל פי רוב אותם גופים מבצעים בדיקת צ’קים ובדיקת מושך השיק לפני ביצוע פעולת הניכיון. בהערת אגב יצוין, כי במקרים מסוימים תיתכן פעולת ניכיון שיקים עם תאריך פירעון שעבר, כלומר שיקים שאינם דחויים – מתי? כשאוחז השיק אשר מבקש לבצע ניכיון שיק הינו חסר חשבון בנק (מדובר במאות אלפי אנשים מסובכים כלכלית שאין בבעלותם חשבון בנק) ומבקש להמיר את השיק לכסף מזומן.

ההבדל בין ניכיון שיקים לבין הלוואה

למעשה, פעולת ניכיון שיקים ע”י גופים חוץ בנקאיים תיחשב בהרבה מקרים הלוואה חוץ בנקאית לכל דבר ועניין, וזאת בכל הקשור לתחולת חוק הלוואות חוץ בנקאיות על סוג כזה של עסקה על כל המשתמע מכך (למשל: חובת עריכת הסכם בכתב). חשוב להדגיש, כי פעולה של ניכיון שיקים נעשית אך ורק כנגד שיקים “סחירים”, כלומר לא מתאפשרת פריטת שיקים עם הגבלת עבירות “למוטב בלבד”. יחד עם זאת, בפרקטיקה ישנם מקרים מאוד חריגים במסגרתם שיק “למוטב בלבד” אינו כולל את שם המוטב בשורת הנפרע, והגוף שמנכה את השיק ממלא שת שמו על גבי השיק וזאת בכפוף לתנאים מאוד מסוימים ומחמירים וכנגד בדיקה יסודית למול מושך שיק שמאשר את עסקת ה”ניכיון”.

נשאלת השאלה מה קורה אם שיקים שנוכו חוזרים?

במקרה כזה הזכות לגביית שיק חוזר בהוצאה לפועל מוקנית לגוף שביצע את עסקת ניכיון השיקים הן כנגד מושך השיק (בעל החשבון שממנו נמשכו השיקים) והן כנגד מסב השיק.

גביית שיקים חוזרים – כיצד מתמודדים?

איך מתמודדים עם שיק חוזר? ובכן, על פי סעיף 81א לחוק ההוצאה לפועל, תשכ”ז-1967, גביית שיקים חוזרים נעשית בהוצאה לפועל כמו פסק דין של בית משפט. בשל הביורוקרטיה האדירה הכרוכה בהתנהלות מול לשכות ההוצאה לפועל במסגרת הליכי גבייה, ולעתים בשל מורכבות הליכי הגבייה, מומלץ להסתייע בעורך דין גבייה/עורך דין שיקים חוזרים מקצועי שתחום עיסוקו הוא גביית שיקים חוזרים. ככלל, בשלב הראשוני בטרם פתיחת תיק הוצל”פ בגין שיקים חוזרים, נשלח לחייב ע”י המשרד מכתב התראה לתשלום החוב. המטרה היא ניסיון לייעל את הליכי הגבייה עבור הלקוח, קרי גביית החוב בזמן הקצר ביותר תוך חיסכון ללקוח בהוצאות. במידה ואין היענות מצד החייב, המשרד פועל לפתיחת תיק הוצאה לפועל כנגד החייב ונקיטת הליכי גבייה כנגדו.

הבקשה לביצוע שיקים חוזרים בהוצאה לפועל

כאמור, הפתרון לשיקים חוזרים הוא גבייתם בהוצאה לפועל. בעבר, לאחר שצ’ק חזר בחשבון בנק, הבנק עליו נמשך השיק היה מחזיר אל בעל החשבון את השיק שחזר בצירוף חותמת הבנק על גבי השיק, ותיק ההוצאה לפועל היה נפתח בכפוף להצגת השיק המקורי. החל משנת 2018 ובהוראת בנק ישראל, הבנקים אינם מחזירים שיקים חוזרים אל בעל החשבון, אלא מנפיקים “פלט שיק שחזר” הכולל את צילום השיק, פרטי השיק והסיבה לחזרתו, כאשר תיק הוצאה לפועל נפתח בצירוף אותו “פלט שיק חוזר”.

גביית צ'קים חוזרים
גביית צ'קים חוזרים
אשר לבקשה לביצוע שטר:

עורך דין הבקיא בתחום מקפיד על מילוי בקשה לביצוע שיקים חוזרים בהוצאה לפועל באופן יסודי ומדוקדק, שכן לעתים יש משמעויות לתוכן הבקשה במקרה של הגשת התנגדות לביצוע שטר ע”י החייב. קודם להגשת הבקשה, יש לבדוק האם קיים תיק פשיטת רגל (חדלות פירעון) בעניינו של החייב במשרד המשפטים, או אז יש להגיש תביעת חוב במסגרת הליך חדלות הפירעון ולא ניתן לפתוח תיק הוצל"פ. במידה ונשלל קיומו של הליך פשיטת רגל, ניתן לפתוח תיק הוצאה לפועל כנגד החייב. הבקשה המוגשת לצורך גביית שיקים חוזרים בהוצאה לפועל מכונה “בקשה לביצוע שטר”, כאשר בבקשה מפרטים, בין השאר, את פרטי הצ’קים החוזרים וכן נסיבות משיכתם. לאחר הגשת הבקשה נשלחת אל החייב “אזהרה”, הכוללת 4 אפשרויות העומדות בפני החייב: לפרוע את החוב בגין אותם שיקים חוזרים ; להגיש בקשה לצו תשלומים על פי יכולתו; להגיש התנגדות לביצוע שטר; להגיש בקשה בטענת “פרעתי”. במקרים מסוימים, ניתן להגיש בקשה לנקיטת הליכים לפני מסירת אזהרה, למשל עיכוב יציאה מהארץ או עיקולי מיטלטלין. הנימוק לבקשה בטרם מסירת אזהרה הוא, למשל, חשש מהברחת נכסים ע”י החייב או שהחייב עשוי להימלט מהארץ. במידה והחייב מגיש התנגדות לביצוע שטר במועד, התיק מועבר אל בית המשפט המוסמך לבירור טענות החייב ביחס לאותם שיקים חוזרים.

אוחזים בשיקים חוזרים?

חייגו כעת 077-2042380 או השאירו פרטים לגביית הצ'קים בהקדם!

לחצו לשיחה בווואטסאפ
1
פנו בוואטסאפ
Scan the code
שלום רב, הגעת למשרד עו"ד אבי סלמן. נשמח לשוחח בוואטסאפ.
דילוג לתוכן