צ’קים חוזרים של חברה בע”מ

צ’קים חוזרים של חברה בע”מ שחדלה לפעול

צ’קים חוזרים של חברה בע”מ שחדלה לפעול היא תופעה די נפוצה. מידי יום סוגרים עשרות חברות המותירות מאחוריהן חובות וצ’קים שחזרו. בין אם החובות לספקים או לנושים אחרים (למשל עובדים). לעיתים, החברה אכן נקלעה למצב של חדלת פירעון. כלומר החברה מפסיקה לחלוטין את פעילותה העסקית לצמיתות.

צ'קים חוזרים של חברה בע"מ
צ'קים חוזרים של חברה בע"מ

לעומת זאת, קיימת תופעה של בעלי חברות המקימים חברות חדשות לאותה מסגרת של פעילות עסקית. המטרה של ניוד הפעילות לחברה אחרת היא להתחמק מחובות ונושים של החברה ה"ישנה" ולהבריח נכסים. במילים אחרות, רושמים חברה בע”מ, החברה צוברת חובות רבים ומפזרת צ’קים חוזרים, וכדי להתחמק מתשלום לנושים "סוגרים" את החברה ומעתיקים את פעילותה העסקית לחברה בע”מ אחרת.

כפועל יוצא, כאשר נושה אוחז לדוגמא בצ’קים חוזרים של אותה חברה בע”מ, עורך דין הוצאה לפועל יוכל לפתוח עבור הנושה תיק הוצאה לפועל כנגד אותה חברה ובאם אין לה נכסים, לא ניתן יהיה לגבות את החוב במסגרת ההוצאה לפועל.

רק אם הנושה דאג מבעוד מועד לקבל מהחייב ערבויות שטריות לשיקים של חברה בע"מ, אזי גובים את החוב ישירות מהערבים, גם עם מדובר בערב מוגן.

במקרים כאלה, כאשר מעתיקים את הפעילות העסקית של החברה שנסגרה לחברה חדשה כדי להתחמק מנושים, ניתן, בתנאים מסוימים במסגרת תיק ההוצאה לפועל שנפתח, לבקש להטיל עיקול על נכסי החברה החדשה בניסיון לגבות את החוב, וזאת מכוח עקרון “הרמת מסך”.

הרמת מסך בהוצאה לפועל

גביית חובות של חברה בע”מ ללא פעילות לכאורה היא לרוב פעולה מורכבת.

בדיני החברות ישנו הכלל של “אישיות משפטית נפרדת של החברה”. המשמעות היא, שחברה היא אישיות נפרדת מבעלי המניות בה וכשרה לכל זכות, חובה ופעולה. ככזאת, ככלל אין לייחס חובות של החברה לבעל המניות בה או לחברה קשורה אחרת.

לעומת זאת,  בסעיף 6 לחוק החברות, תשנ”ט-1999 נקבע עיקרון של “הרמת מסך”, לפיו בית המשפט יכול לייחס חוב של חברה לבעל המניות בה, אם מצא כי בנסיבות העניין צודק ונכון לעשות כן. משתמשים בעקרון זה רק במקרים ספציפיים הקבועים בסעיף, כאשר בעל המניות עושה שימוש לרעה בעקרון ה”אישיות הנפרדת” של חברה, למשל, כאשר בעל המניות הונה אדם או קיפח נושה של החברה.

לצורך הדוגמא, אם בעל מניות משך צ’קים של החברה כשידע מראש שהצ’קים יחזרו (למשל חשבון החברה מוגבל), ניתן יהיה לעתור במסגרת תביעה בבית המשפט “להרים מסך” וחיובו של בעל המניות באופן אישי.

בהתאם לעקרון זה, נפסק ברע”א 8472/96 ההסתדרות הכללית של העובדים בא”י ואח’ נ’ מושב שיתופי מולדת ואח’, פ”ד נא  (1) 61, כי ניתן לבצע “הרמת מסך” גם בין חברות קרובות לצורך שיתופן בחובות, על פי מספר מבחנים: שימוש חברה אחת בחברות אחרות כ”חברות קש”; ניהול עסקי חברות על ידי אדם אחד או חברה אחת; תלות החברה במומחיותו ובשיקול הדעת של חברה אחרת.

הרמת מסך בין חברות קשורות

בתוך כך נקבע ברע”א 510/00 ח. רשף קבלנים (1990) בע”מ נ’ ענבר, פ”ד נד (2) 712, כי בסמכות רשם ההוצאה לפועל להשתמש בעקרון “הרמת המסך”, כאשר המדובר בשתי חברות קשורות, שהוקמו ונוהלו בידי אותם בעלים, וכאשר למעשה הן ישות כלכלית-עסקית אחת וההפרדה ביניהן נושאת אופי מלאכותי. זאת,

כאשר הבעלים והמנהל של שתי החברות, נהג להקים מספר חברות שאין להן רציונל כלכלי אמיתי".

באותו מקרה נקבע, כי ניתן לממש רכב שבבעלות החברה הקשורה, לטובת חובות החברה החייבת.

בבר”ע (מחוזי ת”א) 2417/05 גל יעד בע”מ נ’ ט.א. מכונות מזון וקירור בע”מ ואח’, דינים מחוזי לה (7) 265 הרחיבו את הלכה הנ”ל. בפסק הדין קבעו כי ניתן להטיל עיקול גם של כספים (ולא רק מימוש רכבים) שברשות חברה קשורה, שהיא והחברה החייבת הן למעשה “גוף אחד”.

הרמת מסך בהוצאה לפועל – מתי?

למרות ההלכות שנפסקו, רשמי הוצל"פ יורו על הרמת מסך אך ורק במקרים יוצאי דופן וחריגים. יש להראות מאפייני זהות עובדתיים בין החברות. ככל שיהיו מאפייני זהות רבים יותר, כך יטה רשם ההוצל"פ להורות על הרמת מסך כאמור.

מאפייני זהות יכולים להיות, למשל:

  • מועד הקמת החברה ה”אחרת”.
  • החברה האחרת בבעלות אותו בעל מניות או בעל מניות עם קרבה משפחתית (למשל בעל ואשה).
  • ניהול זהה בחברה ה”אחרת”.
  • פעילות עסקית זהה בשתי החברה (למשל מוכרים אותה סחורה, אותם לקוחות).
  • אותם עובדים מועסקים בחברה החדשה.
  • כתובת זהה.

כאשר מבקשים לעקל כספים המצויים אצל החברה האחרת, ברור כי שיש לתמוך את מאפייני הזהות בין החברות הקשורות בראיות ברורות וחד משמעיות. לצורך כך מגישים בקשה מפורטת לרשם ההוצאה לפועל.

חשוב להבהיר, שסעד של הרמת מסך בהוצל"פ ניתן לצורך הטלת עיקול בלבד אצל חברה קשורה. לעומת זאת, ניתן לבקש הרמת מסך גם באמצעות הגשת תביעה אישית בבימ"ש כנגד בעל מניות. במסגרת התביעה יש להוכיח כי התקיימו התנאים המצדיקים הרמת מסך.

לסיכום אם אתם אוחזים בשיקים חוזרים של חברה בע"מ או יש בידיכם שיקים חוזרים שהתיישנו, תתייעצו עם עורך דין הוצאה לפועל מנוסה שכן מדובר בהליכי גבייה מורכבים.

לייצוג בנושא גביית צ’קים חוזרים חייגו כעת 077-2042380 עורך דין הוצאה לפועל אבי סלמן

לחצו לשיחה בווואטסאפ
1
פנו בוואטסאפ
Scan the code
שלום רב, הגעת למשרד עו"ד אבי סלמן. נשמח לשוחח בוואטסאפ.
דילוג לתוכן